SILVER TIPPED (BSH ns 11) & GOLDEN TIPPED (BSH ny 11)

Silver tipped (Black silver tipped)

Golden tipped

Silver tipped ja golden tipped eli varjostettu hopea ja kulta värit ovat tänäkin päivänä brittikissoilla harvinaisimpia värejä. Brittiläiset tipped kissat ovat komea ja vaikuttava näky, ne herättävät aina ihmisissä kiinnostusta ja ihastusta.
Moni luulee edelleen, että sininen väri on brittien ominaisväri. Hyvin usein meiltä kysytään näyttelyissä, mitä rotua kissamme ovat. Vastauksemme "britti" yleensä yllättää, mutta samalla herättää mielenkiintoa tähän väriin.

Kuten pitkäkarvaisella chinchilla persialaisella, myös brittikissalla on enimmäkseen valkean turkkinsa karvojen kärjissä väriä (tipping) ja hännässä värillisiä kohtia. Hento musta tipping antaa vaikutelman helmiäishohtoisesta välkehtimisestä, kun kissa liikkuu. Tipped kissan komea turkki muistuttaa lyhyttä naaliturkkia, kuin säkenöivää lumihankea.

Silver tipped

Silver tipped

Silver tipped

Tipped kissoilla on hyvin ilmeikkäät, huomiota herättävät, loistavat smaragdin vihreät silmät, sekä tummat rajat nenänpään ja silmien ympärillä. Silver tipped brittikissojen hohtavan valkoinen pohjaväri ja karvojen kärkien musta tummennus tekevät turkista lähes yliaistillisen kauniin. Golden tipped brittikissoilla, on vahva aprikoosinvärinen pohjaväri ja musta tipping. Golden tipped britin turkissa on ihastuttavia meripihkan ja hunajan vivahteita.

Golden tipped

Golden tipped pentu

Silver ja golden väriryhmään kuuluivat aiemmin shaded ja shell, nämä yhdistettiin tippediksi 1.1.14 alkaen FIFessä (Fédération Internationale Féline). Silver(hopea) värinimitystä käytetään, mutta hopea ei ole väri, se on värinimitys, kun on kyseessä geneettisesti musta kissa, jonka karvasta on inhibitor-geenin (I) vaikutuksesta kadonnut se musta väri osasta karvaa. Silver/Golden tipped kissoilla tipping-väritys karvoissa yhdistyy valkoiseen (silver) ja merinpihkan väriseen (golden) pohjaturkkiin. Yleisin väri on mustatipped, mutta tipped voi yhdistyä mihin väriin tahansa.

Vastasyntyneillä tipped pennuilla on ajoittain jäännöstabbymerkit - "haamukuviot", koska tipped kissat ovat agoutiväritteisiä. Noin kahden tai kolmen kuukauden ikäisillä pennuilla "haamukuvio" hälvenee tai voi hävitä kokonaan.

Silmien väritys kirkastuu ja syvenee vihreäksi kahden, joskus jopa kolmen vuoden ikään asti.

Golden tipped

Silver tipped

Tipped britit ovat erittäin näyttäviä. Komeaturkkinen ja smaragdisilmäinen britti hurmaa avoimella katseellaan jokaisen kissaihmisen.


                                                                                                  Teksti
                                                                                                  Valentina Arola

Golden tipped