Brittikissan turkinhoito

Lyhytkarvaisen britin turkinhoito on aika helppoa, mutta täytyy todeta, että karvanlähdön hetkellä karvaa irtoaa tosi paljon. Päivittäiseen hoitoon kannattaa sisällyttää turkin kampaaminen. Siihen sopii ihan tavallinen kampa.

_kampa.jpg
Kerran tai kaksi kuukaudessa turkki kannattaa harjata Furminaattori-tyyppisellä harjalla, se auttaa irrottamaan irtokarvat turvallisesti. Muistakaa vain välttää hännän karvoja, ”furminoidun” hännän palautuminen normaalikuntoon kestää tosi kauan. Silloin kun kissalla alkaa karvanvaihto (ensimmäinen kunnon vaihto on noin vuoden iässä), niin ”furminointia” voi tehdä useammin, noin kaksi kertaa viikossa.

_furm.jpg
furm1.jpg

Lisäksi voi käyttää turkinhoitohanskoja.

kinnas.jpg


Pesu myös helpottaa ja nopeuttaa karvanvaihtoaikaa. Esimerkiksi B6-vitamiinia sisältävää shampoo virkistää ja hoitaa tehokkaasti kissan turkkia.

Muistakaa leikata kissan kynnet ennen pesua!

Kissa täytyy pestä lämpimällä vedellä. Pestessä voi käyttää esim. pientä vauvan ammetta tai isoa vatia. Shampoon voi valmiiksi laimentaa spray-pulloon, jolloin se on helpompi laittaa turkkiin. Shampoon vaikutusaika on yleensä noin 5-10 minuuttia. Huuhtelu on hyvin tärkeää, shampoo pitää huolellisesti pestä pois turkista. Pesun ja huuhtelun jälkeen kissa kuivataan pyyhkeellä pyyhekuivaksi ja turkin voi joko föönätä tai antaa kuivua lämpimässä huoneessa. Kuivumista tehostaa karvojen kampaaminen pystyyn.

Jotkut urokset kärsivät ”rasvahännästä”, eli karvat selässä ja hännässä näyttävät hyvin rasvaiselta. Tälloin rasva kannattaa poistaa ennen pesua esim. GOOP-tahnalla.

Brittien valmistaminen näyttelyä varten on erilaista ja riippuu turkin laadusta ja väristä. Näyttelyyn valmistautuminen eli ”grooming” sisältää monta askelta sekä eri pesuaineita ja vaatii harjoittelua. Lopputulos yllättää positiivisesti ja tuo hyviä näyttelytuloksia. Yleensä kasvattajat osaavat neuvoa kasvattien omistajia hyvien tulosten saamiseen.

Pitkäkarvaisen britin hoito on hieman haastavampaa, mutta yleensä suhteellisen helppoa. Turkin laatu hieman vaihtelee erivärisillä kissoilla. Yleensä päivittäinen harjaaminen riittää. Oikeilla aineilla pesu antaa turkille kauniin ulkonäön ja estää takkujen muodostumista. Pesutulos on hyvin pitkäkestoinen ja riittää muutamaksi kuukaudeksi. Kasvattajalta saa tietoja ja vinkkejä turkin hoitamiseen.


On myös erilaisia lisäravinteita, jotka auttavat pitämään turkin hyvässä kunnossa. Biotiini, sinkki ja Omega-3 ja -6 ovat tärkeitä turkin hyvinvoinnille. Näitä lisäravinteita sisältäviä tuotteita löytyy niin suomalaisina kuin ulkomaalaisinakin tuotteina. Esimerkiksi apteekista ja lemmikkieläinkaupoista löytyvät seuraavat tuotteet:

Aptus Biorion

Aptus Eforion öljy

Nutrolin Kissa

Biotin Forte kissoille

Gimpet Beauty Paste

Gimpet Cheese Paste with Biotine

Turkinhoito kannattaa, onhan yksi nallekarhujemme valteista juuri ihana turkki!