Brittiläinen pitkäkarva (BLH)

__wb.jpg


Brittiläinen pitkäkarva (BLH) on harvinaisempi tuttavuus Suomessa, samalla kun rodun lyhytkarvainen versio on jo pehmoisella tassullaan tiukasti valloittanut oman paikkansa TOP-10 suosituimmissa roduissa. Syynä siihen miksi pitkäkarvaiset kaunottaret ovat vieläkin lyhytkarvaisten sisaruksiensa varjossa on se, että Suomen suurin kattojärjestö FIFe on hyväksynyt pitkäkarvaiset brittiläiset omaksi rodukseen vasta vuonna 2015. Sen sijaan ulkomailla niiden kasvatus on hyvässä vauhdissa. Pitkäkarvaiset brittiläiset loistavat sekä näyttelyissä, että ilahduttavat omalla suloisella olemuksellaan monia onnellisia omistajia.

__fina.jpg

__fina2.jpg


HISTORIA

Ensimmäisen maailmansodan aikana kasvatustyö oli entistä vaikeampaa. Kasvattajat joutuivat yhdistämään brittiläistä lyhytkarvaa muiden rotujen kanssa, ja näiden rotujen joukossa olivat myös persialaiset. Pennut tuollaisesta yhdistelmästä jaettiin karvanpituudesta riippuen: lyhytkarvaisia käytettin brittiläisten kasvatukseen, pitkäkarvaisia persialaisten kasvatukseen.

Sodan jälkeen noiden erilaisten risteytyksien tuloksena oli hyvin erityyppisiä brittiläisiä. Tehtiin päätös, että käytetään risteytysyhdistelmiä vain persialaisten kissojen kanssa, koska ne olivat lähimpänä rodun tyyppiä. Syntyneet pitkäkarvaiset pennut eivät saaneet osallistua näyttelyyn, eikä niitä käytetty kasvatukseen. Pitkäkarvainen geeni on kuitenkin säilynyt linjoissa ja voi tulla esiin molempien vanhempien ollessa geenin kantajia.

29.-31. elokuuta vuonna 2001 Brittiläinen pitkäkarva hyväksyttiin amerikkalaiseen TICA-kattojärjestöön NBC:nä eli New Breed or Color’ina. Standardit hyväksyttiin 5. tammikuuta 2004 ja vasta silloin pitkäkarvaiset brittiläiset pääsivät virallisesti osallistumaan kilpailuihin.

Eurooppalainen kattojärjestö WCF hyväksyi rodun elokuussa 2008 ja vuodesta 2009 lähtien pitkäkarvaiset brittiläiset ovat esiintyneet myös WCF-näyttelyissä.

Vuodesta 2015 brittiläisten pitkäkarvojen EMS-koodi BLH on ollut hyväksytty FIFessä ja samalla on myös hyväksytty yhdistelmät lyhytkarvaisten brittiläisten kanssa. Vuonna 2015 tapahtui odotettu muutos ja FIFen kokouksessa brittiläinen pitkäkarva hyväksyttiin viralliseksi roduksi. Tänä vuonna meillä on vihdoinkin mahdollisuus nähdä näitä upeita kissoja näyttelyssä myös arvosteltavina.

__wb1.jpg


HOITO

Pitkäkarvaisen britin hoito on suhteellisen helppoa. Turkin laatu hieman vaihtelee erivärisillä kissoilla. Yleensä päivittäinen harjaaminen riittää. Oikeilla aineilla pesu antaa turkille kauniin ulkonäön ja estää takkujen muodostumista. Pesutulos on hyvin pitkäkestoinen ja riittää muutamaksi kuukaudeksi. Kasvattajalta saa tietoja ja vinkkejä turkin hoitamiseen.

__wb3.jpg


_lhc2.jpg


blh.jpg

xan4.jpg

peikko6vk2.jpg

0peikko4.jpg

0lh1.jpg