BEIGE (fawn)
(BSH p)

__roni_f2.jpg


Teksti: Mila Koskinen
Kuvat: Tessa & Mila Koskinen

Värit cinnamon (kaneli) ja fawn (beige) ovat uusia ja vielä harvinaisia brittiläisellä. Vuonna 1980 cinnamon oli hyväksytty vain itämaisella ja siamilaisella muutamassa itsenäisessä yhdistyksessä Hollannissa. Pari vuotta myöhemmin hyväksyttiin myös fawn cinnamonin diluutiovärinä. FIFe hyväksyi nämä värit itämaisella 1991 ja siamilaisella vasta vuonna 2004. Toukokuussa 2011 FIFe General Assembly hyväksyi nämä upeat värit yksimielisesti brittiläiselle lyhytkarvalle.

1990-luvun puolivälissä alkoivat ensimmäiset kokeilut cinnamon ja fawn värien saamiseksi brittiläiselle. Onneksi ajatus tuli usealle kasvattajalle eri maissa melko samaan aikaan. Englannissa, Belgiassa ja Hollannissa alkoi uusien värien kehitystyö. Belgialaiset ja hollantilaiset yhdistivät ensin sorrel-värisiä abessinialaisia ja persialaisia keskenään ja vasta näiden jälkeläisen brittiläisen kanssa. Englantilaiset sen sijaan yhdistivät suoraan itämaisen brittiläisen kanssa. Nyt on vaikea sanoa, kumpi ratkaisumalleista oli oikeampi. Erilaiset ratkaisut olivat molemmat erittäin hyödyllisiä antaessaan laajapohjaisen materiaalin kasvatustyölle tulevaisuudessa.

Fawn on vaalea beige, jolla nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaisia.

c_vs_p.jpg

c_vs_p_2.jpg


Meidän kissalassa kanelin ja beigevärisen brittiläisen kasvatus alkoi heti, kun FIFe hyväksyi nämä ihanat värit. Jouluihmeeksi voisi kutsua meidän ensimmäisen beigevärisen pennun syntymää. 27.12.2012 meidän oma kasvattimme Hjördis (FI*Treselle's Hjördis Soliga) sai neljä suloista pentua Remun (EE*Absolut De Antesto) kanssa. Pentujen kuivuttua huomasin, että kahden "lilavärisen" pennun turkit olivat erivärisiä, toisen turkki oli aika kellertävä. Hjördiksen isä Sebastian (RU*Belten's Don Sebastian) on kaneligeenin kantaja, mutta Hjördistä ei ollut testattu.


img_2164.jpgBeige (vas.) ja lila (oik.)


Myöhemmin epäilykseni vahvistuivat; toinen pennuista olikin beigevärinen eli ensimmäinen Suomessa syntynyt fawnbritti (FI*Treselle's Radomir).

dsc_00622.jpg

dsc_01222.jpg

_pr10w4.jpg

_pr10w.jpg

_pr10w5.jpg

_pr10w3.jpg

_pr10w2.jpg

_pr5m1.jpg

_pr5m2.jpg

_pr5m4.jpg


Lisää beige/fawn brittien kuvia täällä.