KANELI (cinnamon)
(BSH o)

sofina.jpg


sofina0.jpg

sofina2.jpg

Värit cinnamon (kaneli) ja fawn (beige) ovat uusia ja vielä harvinaisia brittiläisellä. Vuonna 1980 kaneli/cinnamon oli hyväksytty vain itämaisella ja siamilaisella muutamassa itsenäisessä yhdistyksessä Hollannissa. Pari vuotta myöhemmin hyväksyttiin myös beige/fawn kanelin/cinnamonin diluutiovärinä. FIFe hyväksyi nämä värit itämaisella 1991 ja siamilaisella vasta vuonna 2004. Toukokuussa 2011 FIFe General Assembly hyväksyi nämä upeat värit yksimielisesti brittiläiselle lyhytkarvalle.

90-luvun puolivälissä alkoivat ensimmäiset kokeilut kaneli/cinnamon ja beige/fawn värien saamiseksi brittiläiselle. Onneksi ajatus tuli usealle kasvattajalle eri maissa melko samaan aikaan. Englannissa, Belgiassa ja Hollannissa alkoi uusien värien kehitystyö. Belgialaiset ja hollantilaiset yhdistivät ensin sorrelvärisiä abessinialaisia ja persialaisia keskenään ja vasta näiden jälkeläisen brittiläisen kanssa. Englantilaiset sen sijaan yhdistivät suoraan itämaisen brittiläisen kanssa. Nyt on vaikea sanoa, kumpi ratkaisumalleista oli oikeampi. Erilaiset ratkaisut olivat molemmat erittäin hyödyllisiä antaessaan laajapohjaisen materiaalin kasvatustyölle tulevaisuudessa.

Kanelissa/cinnamonissa on vaaleampi ja lämpimämpi sävy kuin suklaassa. Värin muodostaa geeni b’-brown light, joka aiheuttaa melaniinin hapantumisen. Sen vuoksi nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaiset pennulla ja muuttuvat aikuisella vähän tummemmiksi. Aikuisen kissan turkki on kauniin punaruskea, jossa on vaaleampi aluskarva. Vaaleampi aluskarva ei ole virhe kanelilla/cinnamonilla, kuten esimerkiksi olisi suklaalla ja klassisella sinisellä. Fawn on vaalea beige, jolla myös nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaisia.

Kaikkien nykyisten kaneli/cinnamon brittien taustalla on kolme päälinjaa, joista kaksi on Keski-Euroopan kissaloista Olly's Nest ja Diaspora sekä kolmas englantilaisesta kissalasta Catbalu. Yhä useammat kasvattajat ympäri maailmaa jatkavat nyt näiden uranuurtajien työtä uusien upeiden värien parissa.

Teksti: Mila Koskinen
Kuvat: Tessa & Mila Koskinen


sofina1.jpg

obo.jpg
Kaneli (vas. ja oik.), suklaa keskellä

nelsonwally2.jpg

nelsonwally3.jpg

nelson1.jpg

walker.jpg

nelson3.jpg

nelson4.jpg

nelson5.jpg

dsc_0258.jpg

cc.jpg

Lisää kuvia kanelin värisistä briteistä täällä