hpentue.jpg

Brittipennun osto-opas 

Mistä etsin?

Mitä pennut maksavat ja miksi?

Miksi rotukissalla pitäisi olla paperit?

… ja vastauksia muihin kysymyksiin


Puhdasrotuisia kissanpentuja halvalla???
Varo huijareita!

"---Täällä olisi musta britti tyttö myynnissä. Syntynyt 13.8. Puhdasrotuinen vaan ei näyttely yksilö. Ei rokotettu.
---British pari synnytti pentuja. Pennut 10-15 toukokuu myydään. On pojat ja tytöt., Harvinaiset värit. 400 EUR
--Myyn PUHDASROTUINEN BRITTILÄINEN KISSAT SUKUT, 360 EUR... Nykyisin on saatavilla kissat harmaalla värillä, kerma ja kellansininen. Meidän pennut ovat sopii myös jalostukseen, sekä soveltamalla niitä talon lemmikkejä. Niitä käytetään kissan korit, ne madotettuina, rokotettu...
---Myyn BRITTILÄINEN LYHYET HIUKSET KISSANPENTU, silmät kirkkaina, hän rakastaa juosta ja leikkiä pihalla lapseni ja meidän kissa, ja pitää perheesi voimissaan. hän on tällä hetkellä rokotukset ja madotus. 100% elinikäinen takuu lisää yhteystietojaan...

Vastaavia ilmoituksia on pilvin pimein kaikilla mahdollisilla palstoilla. Ilmoittaminen on lisäksi ilmaista, mikäpä sen mukavampaa.
ETHÄN TUE TÄTÄ PIMEÄÄ TOIMINTAA!?!

paperiton2.jpg

Hyvin usein pennut on vain ostettu jostain ja/tai tuotu salaa rajan yli. Virallisesti pentuja saa tuoda noin 4kk vanhoina Venäjältä ja Baltiasta, koska pakollinen rabies-rokotus tehdään vasta 3kk ikäisille pennuille. Salakuljetusta varten pennut viedään rajan yli hyvin pieninä, usein nukutettuina. Heidän emoansa käytetään jatkuvasti pennuntekoa varten eli tehdään 3-4 pentuetta vuodessa, mikä heikentää niin emoa kuin pentujakin. Usein palstojen kautta ostetut pennut sairastuvat nopeasti uudessa kodissa, pahimmassa tapauksessa kuolevat. Kun pentu sairastuu ja epätoivoinen omistaja yrittää ottaa yhteyttä myyjään, niin puhelinnumero ei vastaa. Silloin tulee aika kirjoittaa sosiaaliseen mediaan seuraava surullinen tarina rakkaasta lemmikistä ja pahasta huijarista. Mutta syyllinen onkin ostaja, joka halusi tulla huijatuksi. Tämä vihoviimeinen ilmiö on tuttu niin kissa- kuin koirapuolella, eikä sille näy loppua! 
      Jokainen, joka ostaa paperittoman pennun tukee pimeää toimintaa. Kysyntä luo tarjontaa, miettikää sitä!

Suomen Kissaliiton kissarekisteri osoitteessa kissat.kissaliitto.fi/kissat.aspx on kaikille avoin tietopankki, josta voi mm. tarkistaa onko tarjolla oleva pentu rekisteröity (tiedot näkyvät kun kasvattaja lähettää rekisteröintipaperit Kissaliitolle, yleensä viimeistään 2 kuukauden sisällä pentueen syntymästä).

Kissat-linkin kautta voi mm. tehdä haun pentueista, jotka on rekisteröity suomalaisille kasvattajanimille. Samalla haulla näkyvät kaikki kunkin kasvattajan kasvattajanimelle rekisteröidyt pennut kerralla (maatunnus eli FI tai FIN kannattaa jättää pois haussa).

Kissojen perustiedot ovat avoinna julkisesti, mutta mitään arkaluontoista ei näytetä. Avoimet tiedot ovat: kissan koko nimi, rodun tiedot, rekisterinumerot, syntymäpäivä, näyttelytietoja. Myös sukupuu ja jälkeläisten tiedot näytetään. Sen sijaan ei näytetä omistajan tai kasvattajan nimeä, yhteistietoja eikä oletusarvoisesti terveystietoja. Terveystiedoista voi omistaja valita tulokset, jotka näytetään julkisena.

     


Pikalinkit:

Miten löydän turvallisesti oman brittipentuni? 
Mistä etsin?

Mitä brittipentu maksaa ja miksi kannattaa ostaa rekisteröity pentu viralliselta kasvattajalta? Miksi brittikissalla pitäisi olla rekisterikirja, vaikka sen kanssa ei aio käydä näyttelyissä?

Miten voin turvallisesti lähestyä kasvattajaa?

Miten edetä kun sopiva kasvattaja on löytynyt?

Luovutus

Luovutuksen jälkeen


Haluaisin ostaa britin. Mistä etsin?

Suuri osa aloittaa etsimisen tutulla tavalla, eli selailemalla Keltaista Pörssiä, Tori.fi:tä tai vastaavaa palstaa. Monissa ilmoituksissa väitetään, että pennut ovat puhdasrotuisia, vaikka pentuja ei ole rekisteröity. 
Brittiläinen on rotukissa. Jokainen rotukissa omistaa rekisteripaperit, jotka vahvistavat sen olevan juuri sen rotuinen, kuin myyjä sanoo. 

Rekisterikirja on merkkinä siitä, että pentue on syntynyt puhdasrotuisista ja rekisteröidyistä vanhemmista ja rekisteröity asianmukaisesti Kissaliiton rekisteriin. Rekisteröimätön pentu EI voi saada rekisterikirjaa myöhemmin eikä sitä katsota kuuluvaksi puhdasrotuisiin kissoihin, vaikka kumpikin sen vanhemmista olisi rekisteröity!
Kissat, joita ei ole rekisteröity eivät ole rotukissoja, vaikka näyttäisivät sellaiselta. Myöskään ns. kasvattajien omatekoiset tai hämäriltä vaikuttavien yhdistysten käsinkirjoitetut sukutaulut eivät tee kissoista puhdasrotuisia rotukissoja.

Jokainen aito kissayhdistys on jonkun kattojärjestön alainen. Tunnetuimmat kattojärjestöt ovat amerikkalaisia: CFA (Cat Fanciers’ Association, vanhin kaikista, on toiminut vuodesta 1906) ja TICA (The International Cat Association, aloitti vuonna 1979), ja eurooppalaisia: maailman suurin ja konservatiivinen FIFe (Fédération Internationale Féline, toiminut vuodesta 1949) ja WCF (Word Cat Federation, aloitti toimintansa vuonna 1988). Suomesta löytyy kolme näistä kattojärjestöistä: suurin ja tunnetuin FIFe, jota edustaa Suomessa Kissaliitto ry sekä kaksi pienempää, TICA ja CFA. Lähimmät WCF yhdistykset sijaitsevat Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa. Lähitulevaisuudessa myös WCF tulee aloittamaan toimintansa Suomessa.

Viralliset rotukissankasvattajat ovat jonkun kattojärjestön alaisia ja heidän tietonsa löytyvät kattojärjestöjen tai niiden alaisten yhdistysten nettisivuilta. Suurin osa suomalaisista kasvattajista toimii Kissaliiton alaisissa jäsenyhdistyksissä, joiden määrä kasvaa Suomessa vuodesta toiseen. Kissaliiton sivuilta (www.kissaliitto.fi) löytyy myös erilaisia rotuyhdistyksiä, niiden kautta on helppo etsiä tietyn rodun kasvattajia. Tietenkään jäsenyys rotuyhdistyksessä ei ole pakollinen ja osa kasvattajista toimiikin rotuyhdistysten ulkopuolella. 

Tässä on siis ensimmäinen askel unelmakissan etsimiseen:
kattojärjestö-yhdistykset-kasvattajat
Miten voin turvallisesti lähestyä kasvattajaa?

Jos kasvattajalla on nettisivut, kannattaa niihin tutustua hyvin. Kasvattajaan voi tutustua esim. kissanäyttelyssä. Näyttelyluettelossa lukee aina kasvattajan tiedot, joten jos tuntuu siltä, että näkemäsi kissa on sellainen josta unelmoit, voit kysyä onko kasvattaja paikalla ja tutustua hänen kanssaan. Joskus on helpompi puhua heti kasvotusten kuin soittaa tuntemattomalle ihmiselle. 

Osa kasvattajista ei kuitenkaan käy näyttelyissä usein, joten heidän kanssaan tutustumisen voi aloittaa soittamalla tai kirjoittamalla sähköpostia. Tässä kohtaa täytyy muistuttaa, että kasvattaja ei istu puhelimen vieressä odottamassa soittoasi eikä valvo 24/7 netissä, joten jos et saa heti vastausta niin odota rauhassa, äläkä pommita kasvattajaa viesteillä kuten ”Laitoin viisi minuuttia sitten s-postia, miksi et vastaa?”. :)

Ensimmäisessä puhelussa/kirjeessä voi esitellä itsensä; kannattaa kertoa ainakin millainen perhe teillä on, missä asutte, onko kokemusta kissoista ja onko muita lemmikkejä. Kirjeisiin, joissa kysytään ainoastaan pennun hintaa jätetään usein vastaamatta. Jokainen kasvattaja on iloinen, jos saa henkilökohtaisen kirjeen, eikä sellaista joka on tarkoitettu myös 30 muulle kasvattajalle.

Brittiläisten värikirjo on niin suuri, että kasvattajat keskittyvät yleensä johonkin tiettyyn väriryhmään. Jos kasvattajan kotisivulla lukee, että hän kasvattaa vain yksivärisiä brittejä, älä kysy häneltä kuviollisia pentuja. Jos kasvattaja on puolestaan erikoistunut silver shaded-väriin, on turha vaivata häntä kysymällä koska hänelle syntyy seuraavat siniset pennut.

Kannattaa mainita myös heti mihin tarkoitukseen haluaa pennun: lemmikiksi, näyttelyharrastukseen vai haluaako itsekin ryhtyä kasvattajaksi ja etsii itselleen jalostuskissaa. Monesti kysytään myöskin, onko lemmikkikissa halvempi: ei ole. Lemmikkitasoinen taas on eri asia, ja sen hinta on yleensä pienempi kuin siitos/näyttelytasoisen kissan. Lemmikiksi ostettua kissaa EI saa käyttää kasvatukseen tai huvin vuoksi astuttaa naapurin kollilla vaan se täytyy tehdyn sopimuksen mukaan steriloida/kastroida.

Tutustuminen kasvattajaan:

näyttely/soitto/s-posti – itsensä esittely – minkälainen pentu hakusessa (väri, sukupuoli) ja mihin tarkoitukseen etsitään


ns11duo.jpgMiksi tarvitaan sukutaulu/rekisterikirja?
Mitä brittipentu maksaa ja miksi kannattaa ostaa rekisteröity pentu viralliselta kasvattajalta


Jokainen meistä omistaa passin tai henkilökortin, joka todistaa, että minä olen minä. Kuvittele elämää ilman henkilöpapereita. Täysi kaaos, eikö niin? Sama juttu on myös kissamaailmassa. Rekisterikirjan sukutaulu todistaa, että tämä kissa on ihan oikeasti se, mitä lukee rekisterikirjassa. Ostamme rotukissoja sen takia, että tietty rotu on ulkonäöltään tai luonteeltaan juuri sitä mitä toivomme. Ulkonäkö ja luonteenpiirteet ovat perinnöllisiä. Jos kissan vanhemmat ja isovanhemmat ja isoisoisovanhemmat ovat saman rodun edustajia, niin sinulla on takuu siitä, että kissastasi kasvaa saman näköinen. 
Oletko varma, että pystyt erottamaan rotupennun sekarotuisesta? Monet britteinä listoilla kaupattavat kissat ovat scottish straight-kissoja, eli scottish foldien suorakorvaisia jälkeläisiä, eivät siis lainkaan brittejä! 
Oletko valmis maksamaan jopa 400€ pennusta, jonka tausta on tuntematon? Jos joku tarjoaa sinulle torilla 50 eurolla Adibas kengät, jotka ovat ihan saman näköiset kuin aidot 150 euron Adidakset, ostatko?  Et varmaan. Ja kysymyshän on perheenjäsenestä, joka toivottavasti asuu teillä ainakin 10 vuotta.

Pennun rekisteröinti maksaa vain muutaman kympin, mutta pennun hinta muodostuu menoista, jotka alkavat aikaisemmin, jo ennen kuin pentu edes syntyy. Kissaliittoon rekisteröidyn brittipennun hinta on keskimäärin 950 euroa. Vaikka kasvatus ei olekaan työ vaan harrastus, niin todellisuudessa se vaatii paljon työtä, aikaa ja rahaa. Kasvatustyön aloittaminen on riski, joka jatkuu ja siihen kuuluu myös paljon vastuuta. Kasvatuskissojen terveystutkimukset maksavat paljon, mutta ovat välttämättömiä rodun jalostamiseen mahdollisimman terveellä pohjalla. 


Tässä esimerkkinä lyhyt matemaattinen laskelma siitä, minkälaiset menot Kissaliittoon kuuluvalle kasvattajalle on jo ensimmäisestä viiden pennun pentueesta 
(osalle kissoistahan se on myöskin viimeinen pentue):
pakollinen kasvattajakurssi (matkakuluineen) ja kasvattajanimi 

     250€
naaraan ostohinta 
(tuontinaaraan kohdalla osto-, tuonti- ja rekisteröintikuluihin 
kuluu helposti kaksinkertainen summa)

1000€
naaraan ylläpitokulut ennen astutusta

 500€
naaraan eläinlääkärikulut / terveystutkimukset ennen astutusta

 500€ 
astutusmaksu matkakuluineen uroksen omistajalle
(siitosuroksen omistaja on vastuussa uroksen 
terveystutkimuksista ja ylläpidosta, eikä se todellakaan tule halvaksi)

 650€
pentueen perusmenot (rekisteröinti ja eläinlääkärikulut)

 800€
emon ja pentueen ruokinta, hiekka, yms.

 800€
(menot ovat yleensä todellisuudessa vielä suuremmat)
Yhteensä 4500€

Eli tämä naaraan ensimmäinen pentue maksaa kasvattajalle noin 4500€ eli yhden pennun hinnaksi tulee 900€. Näin mikäli siis naaras synnyttää itse, ilman eläinlääkärin apua. Keisarinleikkaus saattaa maksaa jopa 700-800 euroa.

Laskelmassa ei ole myöskään huomiotu lainkaan kasvattajan työtä, vain rahalliset menot. 
 

Nyt mietitään mitä poistetaan näistä menoista niin, että hinnaksi tulisi 200-400€? Otetaan huomioon, että nuo alussa mainitut hämärät myyjät eivät harrasta hyväntekeväisyyttä, vaan saavat myynnistä voittoa.

0-200€ naaraan ostohinta (mikä usein tarkoittaa, että naaras on myöskin paperiton eikä edes puhdasrotuinen)

0-50€/ vuosi naaraan pito 

0€ eläinlääkärikulut / terveystutkimukset (naarasta ei todennäköisesti ole tutkittu lainkaan)

0-50€ astutusmaksu uroksen omistajalle. Kasvattajat eivät lainaa omia uroksiaan ”ei kasvattajalle”, joten astutuspalvelut etsitään palstojen kautta tai jostain naapureilta.
Astutusmaksu on pieni, koska urosta ei ole tutkittu ja se on todennäköisesti myöskin paperiton. Naaraan oma urospentu aiemmasta pentueesta voi myös hyvin olla pentujen isä. 

0-100€ pentujen perusmenot. Pennut on usein tuotu Venäjältä tai Baltiasta, joten ei ole mahdollisuutta tarkistaa onko ne oikeasti rokotettu. Myös eläinlääkärin merkinnät voivat olla väärennettyjä.

0-100€ pentujen ruoka ja hiekka. Pennut myydään usein alaikäisenä, 5-6-viikkoisina, jolloin ne vasta aloittelevat kiinteän ruuan syömistä.


Viralliselta kasvattajalta ostetulla pennulla ei ole näyttelypakkoa. Sen korkean hinnan takana on rakkaudella ja huolella kasvatettu pentu. Kasvattaja on tuki ja turva. 

Toki ihmiset ovat erilaisia ja on mahdollista törmätä epärehelliseen kasvattajaankin. 
Suomessa syntyneen, Kissaliittoon rekisteröidyn pennun kasvattaja on kuitenkin aina sitoutunut noudattamaan Kissaliiton kasvattajasopimusta ja siitosuroksen omistaja siitosurossopimusta.Miten edetä kun sopiva kasvattaja on löytynyt?

Jos yhteys kasvattajaan on luotu ja tuntuu, että ymmärrätte toisianne ja tulette toimeen, siirrytään seuraavaan vaiheeseen unelmapennun hankinnassa. Suurella osalla kasvattajista pentuja on vain silloin tällöin. On siis hyvin mahdollista, että joudutte odottamaan oman pennun syntymää jonkin aikaa.

Jos kasvattajalla on pentuja myytävänä ja joku niistä kiinnostaa, on parasta sopia vierailusta kissalaan. Vierailun aikana voitte tutustua niin kasvattajaan kuin kissalaan ja sen asukkaisiinkin. Osa ostajista ehkä ajattelee, että jalostuskissat asuvat häkissä. Se ei pidä paikkaansa, sillä Suomessa jalostuskissat ovat yleensä rakkaita perheenjäseniä ja asuvat kasvattajan luona. Jos kasvattaja ei suostu päästämään teitä katsomaan pentua tai jos pentua esitellään jossain käytävällä, on syytä olla huolissaan. Yleensä kasvattajat esittelevät ylpeinä omia kissojaan ja pentujaan.

Jos olette tyytyväisiä pentuihin ja olosuhteisiin, ilmoittakaa kasvattajalle, että olette valmiita tarjoamaan pennuille kodin. Varaus vahvistetaan varausmaksulla. Varausmaksu on osa pennun lopullista ostosummaa. Jos suunnitelmanne muuttuvat ja päätätte kuitenkin olla ostamatta pentua, varausmaksu jää kasvattajalle.

Ennen varausmaksun maksamista kannattaa kysyä kasvattajalta kauppasopimuksen mahdollisista erityisehdoista. Kaikkia kissoja ei ole todellakaan tarkoitettu kasvatukseen, joten kasvattajalla on esim. oikeus vaatia kissan kastrointi/sterilointi tehtäväksi tietyn ajan kuluessa. Ei ole ollenkaan hullumpi ajatus käydä yhdessä läpi kasvattajan käyttämän kauppasopimuksen sisältö jo etukäteen, jotta luovutushetkellä ei tule yllätyksiä. 


Luovutus

Pennut luovutetaan vähintään 12 viikon ikäisinä ja vähintään 1 kilon painoisina. Pennuilla on yksi tai kaksi rokotusta, iästä riippuen.

Mikrosiru ei ole pakollinen, joten tätä asiaa kannattaa tiedustella kasvattajalta ajoissa. 
HUOM! Kissaliiton mikrosirurekisteriin voi ilmoittaa kenen tahansa suomalaisen kissan mikrosirutiedot (ja omistajan tiedot). Kissaa ei siis automaattisesti ole rekisteröity Kissaliittoon vaikkakin se olisi mikrosirutettu! Ethän sekoita kissan mikrosirurekisteriin liittämistä ja rekisteröintiä!

Luovutushetkellä kasvattaja luovuttaa pennun viralliset rekisteripaperit (sukutaulu/rekisterikirja) uudelle omistajalle, lukuun ottamatta osamaksulla ostaville. Hyvin tärkeä asia on kauppasopimus, joka vahvistaa teidän ja kasvattajan kesken tehdyn kaupan ja sen ehdot. Kissaliiton sivuilta kasvattajalle tarjotaan kauppasopimuslomakkeet, mutta kasvattajalla voi olla myöskin oma kauppasopimuspohja. 

Ennen kuin allekirjoitatte, lukekaa sopimusehdot rauhassa. 

Luovutushetkellä pennulla on:
- virallinen rekisterikirja
- rokotus- ja terveystodistukset eläinlääkäriltä
- kauppasopimusLuovutuksen jälkeen

Kissanostajan ja kasvattajan suhde ei pääty luovutushetkellä. Kasvattajalle voi soittaa ja kysyä vinkkejä ja neuvoja. Kasvattaja ilahtuu varmasti pikku kirjeestä, jossa on kuulumisia/kuvia kasvatista. Kasvattaja on myös tukena, jos tapahtuu jotain vakavaa. 

Kasvattaja on usein mentorina, jos näyttelykärpänen puree. Kasvattajasta voi tulla teidän hyvä kaverinnekin. Mutta täytyy muistaa, että jokainen kasvattaja on ensisijaisesti samanlainen ihminen kuten muutkin ja jokaisella voi olla pahoja päiviä ja omia ongelmia tai suruja. 

Kannattaa muistaa, että kasvattaja pääsee seuraamaan pennun kehitystä läheltä VAIN noin 12 viikkoa, eli jos kissanne sairastuu, älkää kiirehtikö syyttämään kasvattajaa ja vaatimaan korvauksia. Muistakaa, että hänkin on huolissaan teidän lemmikistänne. Miettikää rauhallisesti yhdessä mitä tilanteelle voisi tehdä ja mikä on lemmikkinne parhaaksi.


Onnellista ja mutkatonta matkaa unelmabritin löytämisen polulla!


MUISTATHAN SIIS:

Kissaliittoon rekisteröidyllä rotukissalla on aina rekisterikirja

Rekisterikirja on merkkinä siitä, että pentue on syntynyt puhdasrotuisista ja rekisteröidyistä vanhemmista ja rekisteröity asianmukaisesti Kissaliiton rekisteriin. Rekisteröimätön pentu EI voi saada rekisterikirjaa myöhemmin eikä sitä katsota kuuluvaksi puhdasrotuisiin kissoihin, vaikka kumpikin sen vanhemmista olisi rekisteröity.

                                              rekisterikirja_uusi_1.jpg


Rekisteröintimaksut
Rekisterikirja 34€/pentu 
Rekisterikirja (2-3kk) 68€/pentu 
Tuontikissan rekisterikirja (FIFe) 55€
Tuontikissan rekisterikirja (EI FIFe) 67€ 
Transfer (siirtoilmoitus) 12€ 
Kissan omistajan vaihdos 5 € 

Astutustodistus liitteineen lähetetään Kissaliiton toimistoon tai toimitetaan Omakissa-järjestelmän kautta. Rekisteröintiin liittyvät asiapaperit on oltava rotukirjaajalla viimeistään pentujen täyttäessä 2 kuukautta. Myöhästymisestä peritään kaksinkertainen rekisteröintimaksu. Kaikkien papereiden tulee olla rotukirjaajalla viimeistään pentujen täyttäessä kolme kuukautta. Tämän jälkeen pentuetta ei voi enää rekisteröidä. Rekisterikirjat lähetetään postitse suoraan kasvattajalle.