lina4tess.gif


Suomessa toimii kolme kissajärjestöjen kansainvälisistä kattojärjestöistä, joihin brittejä rekisteröidään, suurin ja tunnetuin näistä on FIFe, jota edustaa Suomessa Kissaliitto ry. Kaksi pienempää ovat TICA ja CFA. Lähimmät WCF yhdistykset sijaitsevat Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa. Lähitulevaisuudessa myös WCF tulee aloittamaan toimintansa Suomessa.Suurin osa suomalaisista brittikasvattajista toimii Kissaliiton alaisissa jäsenyhdistyksissä.
Ohessa tietoa briteistä ja Kissaliiton alaisia kasvattajia koskevista säännöistä ja sopimuksista:

Rotukissalla on aina rekisterikirja. Rekisterikirja on merkkinä siitä, että pentue on syntynyt puhdasrotuisista ja rekisteröidyistä vanhemmista ja rekisteröity asianmukaisesti Suomen Kissaliitto ry:n rekisteriin. Rekisteröimätön pentu ei voi saada rekisterikirjaa myöhemmin, eikä sitä katsota kuuluvaksi puhdasrotuisiin kissoihin, vaikka molemmat vanhemmat olisivatkin rekisteröityjä.

Ulkomailla rekisteröidyn rotukissan on oltava kotimaassaan FIFe:n hyväksymässä rekisterissä tai muussa virallisessa rekisterissä, jonka Suomen Kissaliitto ry hyväksyy. 

Suomessa syntyneen, Kissaliittoon rekisteröidyn pennun kasvattaja on sitoutunut noudattamaan Kissaliiton kasvattajasopimusta ja siitosuroksen omistaja siitosurossopimusta.   

Kissaliiton rekisteröintimäärät (sivun alalaidassa) osoittavat, että brittejä kasvatetaan Suomessa nykyisin huomattavasti aiempaa enemmän. Kissaliittoon rekisteröityjen brittiläisten lisäksi Suomessa on myynnissä suuri määrä ulkomailla syntyneitä ja rekisteröityjä brittejä. 

Brittiläisen hinta on keskimäärin 900 - 1000 euroa.

Myynnissä on myös paljon pentuja, joita väitetään briteiksi. Näitä pentuja tarjotaan huomattavasti normaalia halvemmalla, mutta ns. halpa pentu voi tulla hyvinkin kalliiksi eikä rekisteröimättömän pennun ostajalla ole samanlaista turvaa sopimusten puuttuessa.

Suomen korkeat elinkustannukset vaikuttavat luonnollisesti myös kissanpentujen hintoihin. Hyvin hoidetun pennun hinta on perusteltu, eikä kissankasvatuksella todellakaan rikastu. 

Maltti on valttia myös kissanpentua etsiessä!

Ennen pennun varaamista kannattaa aina käydä tutustumassa pentuun, sen kasvuympäristöön ja kasvattajaan. 

Kissaliiton alainen kasvattaja luovuttaa pennut uuteen kotiinsa:

- vähintään 12 viikon ikäisinä, usein vasta 14-16 viikon iässä
- sisäsiisteinä ja sosiaalisina
- Kissaliittoon (FIFe) rekisteröityinä
- sääntöjen mukaan rokotettuina
- madotettuina
- eläinlääkärin tarkastamina

Lisää tärkeää tietoa brittipennun hankinnasta täällä:


Brittien rekisteröinnit Kissaliitossa 

v. 2013     245
v. 2012     250
v. 2011     199
v. 2010     223
v. 2009     191
v. 2008     190
v. 2007     154
v. 2006     122
v. 2005     122
v. 2004     150
v. 2003     104
v. 2002     129
v. 2001     112